Kwh-meters vernieuwen? Kijk dan ook eens naar uw kasten

kwh-meters_vernieuwen_kijk_dan_ook_eens_naar_uw_kasten

Kwh-meters vernieuwen? Kijk dan ook eens naar uw kasten

Kwh-meters vernieuwen? Kijk dan ook eens naar uw kasten

Energiemeters op recreatieparken

Energiemeters, zoals elektriciteitsmeters en gasmeters, moeten voor de energieleverancier maar ook voor de afnemer betrouwbaar werken. Dat geldt ook voor meters die op een recreatiepark gebruikt worden voor het verrekenen van energie. Is een meter geijkt en verzegeld dan voldoet deze aan de Metrologiewet. Veel recreatieondernemers hebben onlangs bezoek gehad van het Agentschap Telecom (valt onder het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) dat nu de controles uitvoert op de in de recreatiesector toegepaste meters. Indien geen kWh-meters met MID keur zijn toegepast: dan dienen deze binnen twee maanden te worden vervangen: zo wordt door het Agentschap Telecom naderhand in een brief aan de bezochte recreatieondernemers bevestigd.

Niet leuk dus als je aan de beurt bent. Echter misschien ook een goed moment eens naar uw terreinkasten in zijn geheel te kijken en u een paar vragen te stellen:

  • Voldoen uw kasten (buiten de kWh-meters) wel aan de voorschriften? (volgens NEN 1010)
  • Heeft u uw elektrische installatie tijdig periodiek laten keuren? (volgens NEN 3140: met ‘periodiek’ wordt hier eens in de drie à vijf jaar bedoeld: afhankelijk van klimatologische omstandigheden en locatie)
  • Zijn de aardlekschakelaars wel per aansluiting toegepast: dus 1 op 1: en niet nog volgens de oude voorschriften van 1 op 4 of 1 op 6 aansluitingen?
  • Heeft u de automaatwaarde al laten verhogen van 6A naar 10A of 16A?

Dit zijn verstandige vragen met het oog op de veiligheid: maar het antwoord zal niet altijd ja zijn.

Het najaar of de winter is dé tijd om eens kritisch naar uw kasten te kijken en deze eventueel aan te passen. Daarna kunt u alle bovenstaande vragen positief beantwoorden. Dat geeft een veilig en goed gevoel als er iets gebeurd: de verzekering ernaar vraagt of er weer controles komen. Als wij toch naar uw kasten komen kijken: dan kunnen wij ook verder praten over ombouwen of inruilen. Ook kunnen wij u adviseren of het zinvol is een deel van uw kabelnet te verzwaren gezien de te verwachten hogere belasting. Want aardgas gaat wegvallen en dus gaan warmtepompen en wellicht ook autolaadpunten en zonnepanelen mogelijk een deel van uw toekomstplannen uitmaken. Kortom: is uw huidige netbeheer-aansluiting nog voldoende om het volgende seizoen zonder problemen door te komen?

Lees hier een artikel over de controle van de Agentschap Telecom op recreatieparken.

Share this post