De 6 meest gestelde vragen over autolaadpalen aan Seijsener

De 6 meest gestelde vragen over autolaadpalen aan Seijsener

Elektrisch rijden is populairder dan ooit. Zo zijn er vorig jaar een record aantal elektrische auto’s verkocht en is er begin dit jaar binnen enkele uren al meer subsidie aangevraagd voor elektrische auto’s dan beschikbaar was. Ook merken wij dat steeds meer klanten vragen krijgen over de beschikbaarheid van laadpalen op parken. In dit artikel leest u de 6 meest gestelde vragen over laadpalen aan onze collega’s.

1. Welke onderdelen zijn er nodig voor het opladen van een elektrische auto?

Een elektrische auto kan je vergelijken met een smartphone. Want net zoals een smartphone moet je ook een elektrische auto opladen als de accu leeg is. Voor het opladen zijn er enkele dingen nodig: een oplaadkabel (heeft uw gast of bezoeker zelf mee), een autolaadpaal (van bijv. Seijsener Techniek) en in de meeste gevallen een laadpas (heeft uw gast of bezoeker zelf). Deze laadpas is noodzakelijk voor het identificeren van de gast of bezoeker en het factureren van de laadkosten.

2. Welke soort laadpalen heeft Seijsener techniek?

Bij Seijsener Techniek maken wij onderscheid tussen twéé verschillende oplaadpunten.

  • Laadpaal type “Business”
  • Laadpaal type “Thuis”

Laadpaal type “Business”
Wist u dat Nederland in de top staat van Europa met het aanbieden van publieke laadpalen? Onder deze categorie valt dus onze laadpaal type Business. Speciaal ontwikkeld voor vakantieparken, campings en jachthavens. Bij deze laadpalen kan er opgeladen worden middels een laadpas. De laadpaal is gekoppeld aan het Centraal Interoperabiliteit Register (CIR) waardoor de laadpaal met laadpassen van alle providers is te gebruiken. Met het back office programma heeft u een duidelijk overzicht van alle transacties en kunt u deze automatisch laten factureren. Kortom: een onmisbaar programma waarmee u per maand de activatie, registratie en administratieve afhandeling regelt.

Laadpaal type “Thuis”
De autolaadpaal type “Thuis” is speciaal ontworpen als oplossing voor het veilig opladen van een elektrische auto zonder beheerfuncties. Zo wordt er geen gebruikt gemaakt van het automatisch verrekenen of registeren van laadsessies. De bediening is héél eenvoudig. De gast plugt zijn of haar laadkabel in en druk op de startknop en het laden start direct.

3. 1-fase of 3-fase laadstation. Wat is het verschil?
Als het gaat om het laden van elektrische voertuigen op wisselstroom ofwel AC, dan spelen 1 fase en 3 fase een belangrijke rol. Een fase is een stroomkabel. Een auto met een 1 fase lader aan boord laadt dus op wisselstroom op over 1 stroomkabel. Een auto met een 3 fase lader laadt dus op over 3 stroomkabels. Heeft de laadpaal waar de auto aan is gekoppeld ook 3 fasen, dan krijgt de auto stroom over drie stroomkabels.

Het verschil tussen een 1-fase en 3-fase laadstation zit in de aansluiting en het maximale vermogen. Bij een 1-faseaansluiting is je meterkast aangesloten middels één 230V aansluiting, terwijl je bij een 3-faseaansluiting middels drie zogenaamde fasedraden van elke 230V zit aangesloten. Bij een aansluiting met 3-fase kan je meer vermogen leveren.

Onderstaande rekenvoorbeeld geeft de hoeveelheid kW aan die opgeladen kan worden.

Fase      Netvoeding        Beschikbaar laadvermogen
                                               voor de elektrische auto

1             1 X 16A                            3,7kW

1             1 X 32A                            7,4KW

3             3 x 16A                            11kW

3             3 x 32A                            22kW

Bij Seijsener techniek zijn alle laadpalen standaard voorzien van een 3-fase aansluiting zodat je met alle auto’s met type 2 aansluiting kan laden.

4. Hoelang duurt het opladen van een auto?

Er zijn veel variabelen die van invloed zijn op de tijdsduur voor het opladen van een elektrische auto. Denk aan de status van de batterij, het batterijvermogen en de instellingen van de betreffende laadpaal. Als we kijken naar de gemiddelde tijdsduur, dan hebben hybride auto’s zo’n 1 tot 4 uur nodig om de batterij volledig op te laden. Auto’s die volledig elektrisch zij hebben zo’n 4 tot 8 uur nodig om helemaal op te laden.

In onderstaande overzicht leest u hoe lang het duurt om een auto met een 40kWh pakket op te laden. We gaan uit van de verschillende vermogens zoals hierboven is omschreven.

–              230V: 3% na 15 min laden – 18 uur totale laadtijd tot vol
–              1f 3,7kW: 5% na 15 min laden – 12 uur totale laadtijd tot vol
–              1f 7,4kW: 7% na 15 min laden – 7 uur totale laadtijd tot vol
–              3f 11kW: 15% na 15 min laden – 4 uur totale laadtijd tot vol
–              3f 22kW: 20% na 15 min laden – 2,5 uur totale laadtijd tot vol

5. Is het interessant om een laadpaal te (laten) plaatsen?

Indien u geen laadfaciliteiten aanbiedt, is de kans aanwezig dat uw gasten uw huidige netwerk als oplaadmogelijkheid gebruikt. In dat geval komen de kosten voor het opladen van de auto’s voor uw rekening. Als u wel besluit een laadpaal aan te schaffen, is het mogelijk om deze te exploiteren. U kunt zelf een start- en kWh-tarief instellen en zo inkomsten genereren. Afhankelijk van de hoofdaansluiting, vastrecht en inkoopprijs voor stroom betaalt u bijvoorbeeld ca. € 0,14 per kWh.

Het tarief bij publieke laadpunten ligt tussen de 28 en 47 cent per kWh. Bron: https://www.eflux.nl/laadpassen/tarieven/  Dit verschilt per laadpaaloperator.

Als het kWh-tarief dan bijvoorbeeld is ingesteld op € 0,28 per kWh dan is het verschil tussen inkoop/verkoop € 0,14 cent. Daarnaast kunt u een start tarief instellen per oplaadbeurt.

Stel uw enkele laadpaal met twee aansluiting wordt op jaarbasis 200x gebruikt met een gemiddelde afgifte van 25kWh per laadbeurt, dan is uw opbrengst op jaarbasis.

2 x 200 x 25kWh per laadbeurt x € 0,14 = € 1.400,00

Overigens komen de kosten voor het investeren in een laadpaal in aanmerking voor de MIA. De laadpaal kan apart gemeld worden onder code G 3720. Zie https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/mia-en-vamil/sectoren/elektrisch-rijden

6. Ik wil graag advies voor op mijn terrein?

Dat begrijpen wij. Ieder terrein wordt anders ingericht. Is uw park is autoluw of -vrij? Of u wilt om praktische redenen (b.v. stroom capaciteit) de laadmogelijkheden centraal op het terrein situeren? Dan is een laadplein(tje) wellicht een geschikte oplossing. Wilt u een laadfaciliteit bij een accommodatie aanbieden?  Dan heeft u een lagere stroom capaciteit nodig. Aangezien de auto op een “eigen” parkeerplaats staat en lang de tijd heeft om vol te laden. Wat uw situatie ook is, wij helpen u graag. Neem gerust contact met ons op via T. 075 6810 611 of bekijk onze laadpalen in de webshop

Share this post